Henri van Nuenen, grafisch kunstenaar ( 1964)

Graphic Art Room
Egelstraat 21
5622 AK Eindhoven
T 0402460941 /   M 06 27571531

Email: info@henrivannuenen.nl

https://www.facebook.com/henri.vannuenen

Henri van Nuenen is grafisch kunstenaar en maakt groot formaat digitale grafische tekeningen, potlood- en viltstift tekeningen en handmatige zeefdrukken. In zijn eigen GRAPHIC ART ROOM organiseert hij met regelmaat onder de noemer ONEDAYSHOW eigenzinnige kunstpresentaties voor publiek.


In 30 jaar tijd heeft er een transformatie plaatsgevonden van grafisch ontwerper, vrij vormgever naar grafisch kunstenaar. Henri heeft projecten gerealiseerd gericht op het grensvlak tussen toegepaste vormgeving, design en beeldende kunst. Kunstkleurboeken zoals Evoluonstad, Zeg Roodkapje en Pelvis, de collectie behangkunst luxe zeefdrukken, wandkleden Love Birds, en stoffen collectie Hallo Gladiolen, zijn in eigen beheer geproduceerd en uitgebracht.
In deze periode is de start gelegd voor de typische en krachtige beeldtaal, dat zich kenmerkt door gedetailleerde en modern realistische tekeningen, strakke lijnvoering, sterk zwart/wit contrast, fel en uitgesproken kleurpalet. Zijn verhalende tekeningen zijn doorspekt met directheid, absurditeit en een dosis humor en bevatten een onderliggende inhoudelijke laag.


Sinds 2009 werkt Henri aan ZOMERHEIDE, een tijdloos beeldverhaal dat zich steeds meer ontvouwd in de loop van de tijd. Zomerheide is een kunstmatig bedacht landschap en diepgeworteld in het Brabantse heidelandschap. Zijn tekeningen verbeelden de wereld van een verlaten vakantiepark, genaamd Zomerheide, dat nieuw leven ingeblazen wordt. Een vakantiepark dat in werkelijkheid bestond begin jaren 70 in de Somerense Heide.
Henri creëert in Zomerheide bijzondere shows en happenings. Door zijn beïnvloeding komen oude tradities in een nieuwe vorm tot leven, wat zorgt voor een hernieuwd levendig Zomerheide. In Zomerheide nemen de manfiguren steeds een nieuwe rol. Henri brengt in zijn tekeningen onderliggende spanning tussen de manfiguren. Bloedworsten en gladiolen spelen een belangrijke inhoudelijke rol in het beeldverhaal en zijn terugkerende beeldelementen in zijn hele oeuvre. Het kunstmatige landschap ZOMERHEIDE wordt steeds meer gevormd door eigen kweekbloemen, de FATAL FLOWERS.


Henri laat zich inspireren door traditie en volkscultuur, autobiografische verwijzingen, en de botanische plantenwereld, waarin hij gefascineerd is door overwoekeraars, krachtige oerplanten, de overleveraars. In zijn eigen bloementuin worden jaarlijks bijzondere bloemen opgekweekt die gebruikt worden voor teken- vorm- en kleurexperimenten.


Werk van Henri van Nuenen is o.a. gepresenteerd in: LFGWR- Den Haag, Designhuis Eindhoven, Kunstgebouw Den Haag, 100%Design Rotterdam, TodaysArt Den Haag, Concordia Enschede, Noord Brabants Museum Den Bosch, Art Company Eindhoven, YKSI Eindhoven, NTR uitzending Het Klokhuis, Dutch Design Week Eindhoven, voor Vrienden Van Abbemuseum. Artikelen in vakbladen/ tijdschriften; o.a. View on colour, émergence- Pyramyd editions, ITEMS, Residence, Elle Wonen, Eigen Huis en Interieur en Avant Garde.

DSC09038b

 

henri voor de bloedworsten